Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Domácí smrt

Konec? Hmmm, úvaha hezká, ale konkrétně zase nevím nic. Řekla bych si před časem po přečtení takového blogu. Takže pokračujeme. Konkrétně a realisticky.  

Ještě před měsícem jsem psát prostě musela. Na jíný projev kreativity jsem neměla sílu. Byla to pro mě terapie. Teď už mě k tomu nic nežene, ale jsem žena pořádkumilovná a chci to své povídání nějak uzavřít. Uklidit.

 

Babi – moje milá tchýně, zemřela v prvních květnových dnech v jednu v noci, v klidu, s morfiem v kanyle a příští týden ji v urně uložíme do rodinného hrobu.

 

A proč ten název? Protože jaksi vystihuje podstatu věci. Je to jako s domácí bábovkou, domácí limonádou či domácí marmeládou. Za domácí smrtí je také příběh, prožitek a emoce.

 

Možná není úplně nejkrásnější (ta bábovka), ale cosi nedefinovatelného vás láká ji ochutnat. Zatímco osud lidstva mě nechává celkem chladnou, osudy sousedů mě zajímají a taky mě zajímá, jakou umí ta usměvavá ženská odvedle marmeládu. Dělá ji totiž hlavně pro svou rodinu a to znamená, že ji dělá s láskou.

 

Jistě jste se mnou zajedno, že láska....láska je ta nejlepší ingredience. A co z toho plyne? Vy všichni, kteří máte rádi věci osobní, věci s příběhem a domácí marmelády. Zkuste to! Jestliže před vás život přistrčí tu možnost a vy máte prostor a čas postarat se o své drahé až do konce, rozhodně ji využijte!

 

Mohu vám totiž zaručit, že pak, pak, až zařídíte pohřeb, uklidíte, vyperete, vyslechnete kondolence a odpočinete si.....Zjistíte, že jste nějak klidnější....znalejší....a určitě, ano, určitě jste o dost silnější.

 

Při omývání těla jsem s hospicovou sestřičkou zavedla rozhovor na téma: Proč jeden umře rychle, tiše a v klidu a jiný umírá dramaticky, dlouho a bolestně? Vypozorovala za léta služby nějaké schéma?

 

A VÍTE CO?

 

Vy, kteří si myslíte, že díky dosaženým postům a vydělaným penězům máte vše ve svých rukou. Vy, kteří jste zvyklí vždy dosáhnout svého. Vy, velitelé a velitelky...Vy srdnatí. Vy nebojácní. Vy, kteří silou vůle lámete skálu, i VY, tiché manipulátorky. Doporučuji zavčasu přehodnotit své postoje. JAK???

 

Chytrou dělat nebudu. Jen vzpomenu jednu větu: Buď vůle tvá!

Ikona "Dobrý pastýř" - vaječná tempera na dřevě. Pokud se chcete podívat na další mou práci, rozklikněte prosím foto. Děkuji.

 

Hospicové sestřičky o tom ví své. Ví, jak jedna jediná modlitba dokáže změnit atmosféru u lůžka umírajícího. Dokáže změnit výraz v jeho tváři. Ne, nikomu boha nenutím. Tím méně jakékoli náboženství. Je ale jasné, že i když jsme díky medicíně odstranili ze smrti to nejhorší tělesné utrpení, ještě tu zůstal velký prostor. Velký prostor pro velké emoce. Jaké chcete, aby byly?

 

Konec? Hmmm, úvaha hezká, ale konkrétně zase nevím nic. Řekla bych si před časem po přečtení takového blogu. Takže pokračujem. Konkrétně a realisticky.

 

 

SOBOTA – Babi se budí v 6h. Úpí, sténá, křičí. Daří se mi dostat do ní silný prášek proti bolesti (spolu s morfinovou náplastí na zádech by měl zajistit, aby nebolelo nic). Vypije svoje „kafíčko“, sní jogurt a je celkem v klidu. Ovšem jen do chvíle, kdy začneme s přebalováním. Chápu, že tělo může bolet i navzdory podaným lékům. Chápu, že popletený mozek způsobuje to, že babi se nesnaží nijak ovládat a servítky si prostě nebere. Ale nechápu, kde se v tom scvrklém těle, které už není schopno se na posteli samo ani převalit, bere ta energie. No, pravda je, že zatímco tělo ještě zvládneme, peklíčko vyrábí babi svým jekotem a nadávkami. Ještě že jsme na to dva. Odpoledne si babi dá ještě bramborovou kaši, ale pije málo. Díky tomu plena zůstává celkem suchá a nemusíme absolvovat večerní horor s názvem : Přebalování.

 

NEDĚLE – Babi opět vzhůru od šesti. Že bude něco jinak si uvědomuji okamžitě. Babi stěží polyká čaj a nechce nic jíst. Přebalit ji ale musíme. Tentokrát ale peklo výměnou pleny nekončí. Je jasné, že babička cítí, že přichází konec a života se pořád nechce pustit. Drapne svého syna za ruku a následuje skoro hodina proseb a výčitek. Po této katarzi se manžel vzpamatovává mezi zvířaty na zahradě a já volám sestřičce z Hospicu. Nejvyšší čas. Tohle už sami nezvládneme. Sestřička zapsala tchýni do hospicové péče. Zavedla jí podkožní kanylu a naučila mě do ní stříkat léky. Konec je otázkou několika dnů.

 

PONDĚLÍ – Babi už nejí ani nepije. Tekutina vpravená do úst stříkačkou z velké části vytéká, polykání jde stěží. Babička má teplotu a v průduškách se začíná tvořit hlen. Oboje sestřička klasifikuje jako běžné a normální. Do kanyly podávám morfium, ještě cosi na uklidnění a proti tvorbě hlenu. Babi totiž nemá sílu hlen vykašlávat ani polykat. Při dýchání jí hlen chrčí v ústech a při poloze na bok vytéká na polštář (díky za jednorázové sací podložky).

 

ÚTERÝ – Odpoledne se ucpala kanyla. Přijíždí sestřička, zavádí novou a konstatuje, že klesá saturace (tlak krve v periferiích). Konec počítejme na hodiny. Jdu spát ve 23h. Babi klidná, smířený výraz ve tváři, kouká, dýchá.

 

 

STŘEDA - Asi v 1h se budím, jdu se vyčůrat a kouknout na babičku. Už ode dveří, z několika metrů a potmě vím, že odešla. Krátce se pomodlím. Šťastnou a přímou cestu babi! Překonám divný pocit z mrtvého těla. Zatlačím oči. Vylévám z pusy žlutý hlen a umývám jeho zbytky z obličeje. Volám hospicové sestřičce a domlouvám se s ní, aby koronera zavolala až brzy ráno. Probdělou nocí už ničemu nepomůžeme a já mám od 8h službu v jeslích! Nebezpečí ztuhnutí těla snad předejdu tím, když ho udržím v teple, říkám si...a přidávám další dvě deky. Pokouším se usnout. V 5:30h přijíždí sestřička. Volá místo mě na záchranku a zkoumá, který koroner má službu. Oficiálně totiž nejdřív musí tělo ohledat koroner a až poté ho můžete omýt a obléct. To ovšem po několika hodinách od úmrtí už není jednoduché. Službu má koronerka, která se prý nezlobí, když se setká s tělem již omytým, upraveným a oblečeným. Tak se do toho dáme. Jsem moc ráda, že je tu sestřička se mnou. Že mi předem řekla co a jak. Že vše už zná a dělá s takovou samozřejmostí, že je to zároveň praktické i důstojné. Pochvaluje si, jak je tělo ještě ohebné. Svěřuji se s těmi dekami navíc a pak se tomu při loučení, v obětí, můžeme skoro zasmát. Praktické jsme tedy obě.

V 7h přijíždí koroner. Tedy - koronerka. Mladá, krásná, štíhlá a blonďatá. Ještě najdu manželovi kontakty na pohřební službu. Chce se domluvit přímo tam, kde bude obřad. Přijíždějí někdy kolem 9h. U toho už neasistuju, jsem v práci. Po návratu mě čeká spokojený muž, kterému se během dne podařilo zařídit vše potřebné včetně květin k obřadu a prázdná ložnice. Zavírám dveře za polohovací postelí, plínkami, mastičkami a dalšími nezbytnostmi. Teď už nemusím NIC.

 

 

size="16pt"konec

 

Autor: Ivana Knapová | středa 29.3.2023 10:33 | karma článku: 26,95 | přečteno: 655x
  • Další články autora

Ivana Knapová

Zcela pravdivá, zranitelná, nahá!

Ať se tady stane cokoli, nikdo se o ničem nedozví....no, přinejhorším ho přeperu! Musela jsem se usmát myšlenkovému vzorci, který toto vyprodukoval.

25.10.2023 v 8:00 | Karma: 7,73 | Přečteno: 267x | Diskuse| Ona

Ivana Knapová

Miluju svou bolest !

Kolem kurtu se srocovali houfy mužů různého věku. Že to není jen kvůli nohám, mě upozornila až vedoucí oddílu, která mi nařídila nosit už tehdy dost nenáviděný kousek oblečení – podprsenku.

19.10.2023 v 8:00 | Karma: 11,25 | Přečteno: 432x | Diskuse| Ona

Ivana Knapová

Kostel a covid

Už bylo tak narváno, že zanikl osobní prostor. Dav mě přimáčkl na záda muže přede mnou. Hmm, tak tenhle oblek čistírnu nikdy nenavštívil a pán v něm by podle odéru očistu také potřeboval.

23.8.2023 v 8:00 | Karma: 11,20 | Přečteno: 409x | Diskuse| Ona

Ivana Knapová

Jak namalovat Marii?

Proč malované ikony nedělá kdekdo? Vždyť je to JENOM kopie! Proč ikony chtivé ženy jezdí opakovaně na celkem drahé kursy jejich tvorby, když už ví, co a jak a mohou si je namalovat doma v obýváku?

12.7.2023 v 8:00 | Karma: 8,98 | Přečteno: 223x | Diskuse| Ona

Ivana Knapová

Zbude z tebe jen mastnej flek!

Co se v takovém případě dělá? Mám zavolat městskou, ať to nějak zařídí? A co když tam dřív než oni bude ten mastnej flek? Silnice je docela frekventovaná.

5.7.2023 v 8:00 | Karma: 9,51 | Přečteno: 268x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 588x
Milí! Cesta byla klikatá, ale dovedla mě k vysněnému cíli. Vystihuje ho můj nick na FB - Pozdě, ale malířka. 

    Inspirace se ovšem projevuje nejen barvami a štětcem, ale i slovem. Svými názory a zkušenostmi snad některým z vás dodám odvahu, či naději. A nebo se alespoň zasmějete.

moje tvorba výtvarná : www.ivanaknapova.cz

Seznam rubrik